W niedzielę, 28 sierpnia br., na placu przy Starostwie Powiatowym w Drawsku Pomorskim odbyło się podsumowanie czwartej edycji Festiwalu Słoika - imprezy mającej na celu promocję zdrowych potraw regionalnych oraz propagowanie zasad zdrowego żywienia wśród mieszkańców powiatu drawskiego i okolic. Imprezę swoimi występami uświetniły zespoły: Jarzębina z Broczyna, La Bazuna z Czaplinka, Mielenczanki z Mielenka Drawskiego, Violki – Kibolki z Białego Zdroju oraz Darskowiacy z Darskowa, a także drawszczanka Emilia Sadowska oraz Edu Voice - Bartek i Małgorzata Michalczykowie. Podczas wydarzenia przeprowadzona została także loteria fantowa, w której do wygrania był drobny sprzęt AGD oraz gadżety promocyjne Powiatu Drawskiego, a główną nagrodą był komplet garnków.
W pierwszym tygodniu sierpnia komisja konkursowa w składzie: przewodnicząca Urszula Ptak oraz członkowie – Katarzyna Szlońska – Getka, Karolina Podolska i Jan Kubabski dokonywała degustacji zgłoszonych potraw, a następnie dokonała następującego wyboru
KATEGORIA OWOCE:
I miejsce – Sołectwo Jankowo – owocowa pianka
II miejsce – PZERiI Czaplinek – dżem truskawkowy
III miejsce – Sołectwo Stare Worowo - trójkolorowa galaretka owocowa
I wyróżnienie – KGW Kukówka Czarne Wielkie – dżem porzeczkowy
II wyróżnienie – Sołectwo Dalewo – dżem malinowy
III wyróżnienie – KGW Kluczewo – kiszone cytryny
KATEGORIA WARZYWA:
I miejsce – PZERiI Drawsko Pom. – pasztet z selera
II miejsce – Sołectwo Pomierzyn - dżem z cukinii z przyprawą do piernika
III miejsce – Sołectwo Zagozd – olej z pory
I wyróżnienie – Sołectwo Gudowo – chrupiący kalafior
II wyróżnienie – KGW Suliszewianki – cukinia po włosku
III wyróżnienie – Sołectwo Stare Worowo – buraki do ciasta
KATEGORIA PODROBY I PASZTETY:
I miejsce – Rada Osiedla Budowo – żołnierski przysmak
II miejsce – Placówka Opiekuńczo – Wychowawcza – pasztet z pistacjami
III miejsce – KGW Siemczynianki – farsz do knyszy
I wyróżnienie – PZERiI Wierzchowo – żołądki z indyka w sosie własnym
II wyróżnienie – Dom Senior + Kalisz Pom. – wątróbka z Pruszcza
III wyróżnienie – Sołectwo Darskowo – pasztet z trusia
KATEGORIA NALEWKI:
I miejsce – Sołectwo Gudowo - błyszcząca nalewka
II miejsce – KGW Kukówka Czarne Wielkie - nalewka wieloowocowa
III miejsce – KGW Suliszewianki - nalewka z rokitnika
I wyróżnienie – Sołectwo Zarańsko - nalewka z kwiatów czarnego bzu
II wyróżnienie – Sołectwo Jankowo - nalewka z płatków róży
III wyróżnienie – KGW Mielenko Drawskie - nalewka miętowa
KATEGORIA RYBY:
I miejsce – KGW Kluczewo – pulpeciki rybne
II miejsce – KGW Mielenko Drawskie – paprykarz z leszcza
III miejsce – KGW Pomierzynianki - ryba w zalewie pomidorowo - octowej
I wyróżnienie – KGW Siemczynianki – okoń po wiejsku
II wyróżnienie – Sołectwo Zarańsko – ryba w occie
III wyróżnienie – Sołectwo Nowe Worowo – leszcz w zalewie octowej
KATEGORIA DARY LASU:
I miejsce – Sołectwo Zagozd – kanie w zalewie octowej
II miejsce – PZERiI Czaplinek – orzechy w miodzie
III miejsce – PZERiI Wierzchowo – kiełbasa z dzika
I wyróżnienie – Sołectwo Nowe Worowo – pieprznik jadalny
II wyróżnienie – Dom Senior + Kalisz Pom. - prawdziwki w zalewie octowej
III wyróżnienie – Placówka Opiekuńczo – Wychowawcza - farsz do dzikich pierożków przeora
Dodatkowo komisja konkursowa postanowiła przyznać 2 wyróżnienia: dla Sołectwa Gudowo oraz dla Koła Gospodyń Wiejskich z Kluczewa za duże zaangażowanie i przepiękny, różnorodny wystrój stoisk, w otoczeniu których przebiegała tegoroczna degustacja.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!